SCHOOL FOR AUTISM RANKS AMONG AMERICA’S LARGEST GREEN POWER PURCHASERS

Center for Lifelong Learning

The Center for Lifelong Learning (CLL), an 89,000-square-foot special education school in Sayreville, NJ, opened for the 2009-10 school year.  USA Architects was retained to design a one of a kind High Performance School serving up to 175 students, ages 3 to 21, with autism and other developmental disabilities.  The facility combines both an emphasis on energy performance and an inclusive design that enables and empowers students with special educational needs to participate fully in life at school and in the wider community.  Utilizing a dual-solution approach, USA Architects was able to design a facility that protects occupant health, provide a productive learning environment, connect students to the natural world, increase average daily attendance, reduce operating costs, improve teacher satisfaction and retentions, and reduce overall impact to the environment.

Planning and designing accommodations for students with special educational needs allowed for a unique opportunity to transform this school and provide innovative learning environments that support and inspire students to achieve.  The building was designed to arrange 24 classrooms into four separate ‘PODS’, each with its own entrance.  Each POD includes six classrooms, resource areas and small rooms for one-to-one work with staff.  The six classrooms are grouped around a top-lit common space thus forming close knit communities.  These communities are linked by a corridor which loops around a sensory garden and green house.  Colors, chosen to resemble the colors of the rainbow, are used to distinguish the different PODS and age groups.  The community center includes a hydrotherapy pool, a competition lap pool, gymnasium, fitness center, locker rooms, a media center and dining facilities.  These spaces are grouped together to support extended school and community use.  The building has two main entrances; (1) for community uses after school hours and (2) for the school facility.

CLL has many high performing ‘green’ features.  Its performance creates a healthy and productive learning environment, while saving the school operational dollars.  To encourage alternative transportation, the school provides bike racks and showers and preferred parking spaces for carpool vehicles.  All roofing materials and site paving are light colored, reducing the project’s contribution to the urban heat-island effect.

The building is located on a 28-acre site landscaped with vegetation that is native to the terrain and needs no irrigation.  A retention basin is used to manage stormwater runoff to prevent flooding and downstream erosion, and improve water quality in an adjacent river, stream or lake.  A system is in place that collects rainwater from various roofs, and gravity feeds it into a 33,000-gallon underground tank that is used for landscape irrigation for the sensory garden and is used to refill both swimming pools that loses 14,000 gallons of water (combined) from evaporation and splash-out.  The pools use harvested rainwater that is treated instead of potable water which helps ease the strain on municipal water systems.  Dual-flush toilet valves, low-flow faucets, and waterless urinals are just some of the way water usage was minimized.

100% of all wood timber trusses used in the natatorium is sustainably harvested as approved by the Forest Stewardship Council.  Superior indoor air quality results from the use of low emission paints and materials and increased ventilation systems.  The school features energy efficient lighting to save energy and enhance learning conditions; ventilation systems provide constant supply of fresh air to increase productivity and keep students alert; and clerestory windows allow daylight to stream in, reducing energy costs. The facility was built with an emphasis on both local and recycled materials.  During construction, more than 75% of all waste was diverted from landfills by recycling.  When the school is in operation a comprehensive recycling program manages the building’s waste paper, metals and plastics.  To provide an opportunity to involve students in recycling efforts, a student recycling team transports materials from small collections bins to a central collection point.

Solar Panels

The facility is more energy efficient because of innovative measures including solar power and geothermal heating.  The school ranked 18th nationally on the U.S. Environmental Protection Agency’s new Top 20 K-12 schools’ List of Green Power Purchasers.  The Center for Lifelong Learning purchases enough green power annually to meet 100 percent of the school’s purchased electricity use.  The school also is purchasing renewable energy credits from Good Energy.

Advertisements

~ by Severine Rennie on January 11, 2010.

One Response to “SCHOOL FOR AUTISM RANKS AMONG AMERICA’S LARGEST GREEN POWER PURCHASERS”

  1. Perhaps you would find informative: Autism School Builds Texas’ Greenest K-12

    Please visit-

    http://www.howtogreenschools.com

    “YouTube video” showcasing the green team’s journey and results at http://bit.ly/9QU4h9

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: